O nama

O gradu...
Tradicija
Knjaževac se nalazi u oblasti Timočkog basena u Knjaževačkoj kotlini. Na ovim prostorima vlada umereno kontinentalna klima. Zahvaljujući toploj klimi i razuđenosti terena ovo područje se odlikuje bogatim biodiverzitetom, što omogućava dobre klimatske i pašne uslove pčelinjim društvima. Smatra se da su se na ovim prostorima od davnina gajile pčele, jer su ga u dalekoj prošlosti naseljavali Tribali, Mezi, Tračani, zatim Kelti, Rimljani, Sloveni koji su u svojoj tradiciji imali pčelarstvo. Sloveni su bili veliki pčelari i Huni nakon najezde nailaze na brojne proizvode od meda o čemu govore njihovi slovenski nazivi. Inače, poznato je da se u dokumentima srednjevekovnih srpskih valdara pominje i trgovina medom kao i da su veliki pčelinjaci gajeni pri manastirima. Nakon turskog osvajanja srpski seljak nastavlja da gaji pčele. Med i pčele zastupljeni su u našoj narodnoj medicini, verovanjima, običajima i sl.

  • Timomed-Knjazevac-Okolina-0
  • Timomed-Knjazevac-Okolina-01
  • Timomed-Knjazevac-Okolina-02

O Timomedu:

Osnovan 1989. godine kao Osnovna organizacija kooperanata sa 3 zaposlena, "Timomed" je za 21 godinu postojanja i uspešnog rada prerastao u Društvo sa ogranicenom odgovornošću, sa 23 zaposlena i godišnjom preradom od preko 500 t meda.

  • timomed-firma01

"Timomed" organizuje proizvodnju primarnih pčelinjih proizvoda: meda, voska, propolisa, polena, matičnog mleča, obezbeđuje repromaterijal i hranu za pčele.

Proizvodnja je delimično organizovana na sopstvenom pčelinjaku sa preko 500 košnica, a ostalo kod pčelara kooperanata.

Količine primarnih pčelinjih proizvoda koje su potrebne za angažovanje celokupnih proizvodnih kapaciteta nabavljaju se i otkupom od ostalih pčelara koji nisu direktni kooperanti, sa područja opština Knjaževac, Zaječar, Sokobanja i Negotin.

  • Timomed-Pcelinjak-02
  • Timomed-Pcelinjak

Na ovaj način (sopstvena proizvodnja, količine ugovorene sa kooperantima i otkup od ostalih pčelara) u toku godine se obezbedi med u količini od oko 500 tona.

Prikupljeni med se u proizvodnim pogonima "Timomed"–a klasifikuje (šumski, livadski, bagremov, lipov, cvetni med), preradi i u različitim pakovanjima plasira na domaćem i inostranom tržištu.

Osim meda, koji je osnovni proizvod, "Timomed" je na tržištu prisutan i sa drugim pčelinjim proizvodima. Tako se u trgovinama širom zemlje nalaze

- PROPOLIS KAPI,

- POLEN,

- DIJETMEL (proizvod koji predstavlja zamenu za šećer),

- DIJETBET med sa hromom i

- DIJETBET 2 (namenjen dijabetičarima),

- EFERMED, i

- EFERMEL (dijetetski proizvodi obogaćeni organski vezanim gvožđem).

Iz proizvodnog programa ćvrste hrane za pčele izdvajamo pogače

- APITIM O, i

- APITIM S.

Svoju razvojnu strategiju "Timomed" bazira na prirodnim bogatstvima sa ekološki čistog područja Stare planine koje pokriva, sopstvenim proizvodnim kapacitetima i potrebama domaćeg i inostranog tržišta. "Timomed" radi na osvajanju proizvodnje novih dijetetskih i drugih proizvoda na bazi meda i lekovitog bilja, ali i na programu parafarmakologije i kozmetičkih preparata, kao i na povećanju broja košnica u pčelinjaku.

Pčelinjak "Timomed"–a prerastao je u Centar za selekciju i reprodukciju matica. U okviru centra vrši se i veštačka oplodnja matica.

Ispitivanje, unapredenje i kontrola kvaliteta proizvoda obavlja se po najvišim svetskim standardima:

- u sopstvenoj laboratoriji "Timomed"–a i

- u laboratorijama Veterinarskog instituta u Zaječaru,

- Instituta za higijenu i tehnologiju meda u Beogradu,

- kao i u akreditovanim laboratorijama za tržište EU u Nemačkoj.

Za dobar kvalitet pčelinjih proizvoda neophodno je korišćenje pravilne apitehnike i skladištenje meda u odgovarajućim uslovima. Zbog toga "Timomed" od svog osnivanja vrši edukaciju pčelara. Predavači su eminentni stručnjaci iz naše zemlje i sveta.

Razvojni program i usvajanje najsavremenijih poslovnih, marketinških, organizacionih i tehnoloških rešenja pružiće dalji prosperitet i budućnost "Timomed"–a.

Sertifikat

Standardi

Timomed Knjaževac, poseduje sve sertifikate vezane za bezbednost naših proizvoda.

  • haccp-logo.jpg
  • koser_logo.jpg
  • zdrava-hrana.jpg

Info

Kej Veljka Vlahovića 7A,

19350 Knjaževac,

Srbija

timomed@mts.rs

+381 (0)19 732-330

+381 (0)19 732-485

+381 (0)19 730-720

Google mapa